13 listopada 2012

73.

Socca z rukolą i pomidorami koktajlowymi

Can you tell a green field from a cold steel rail?

SOCCA

Jak prosiliście - dodaję przepis. Już jakiś czas temu kupiłam mąkę z ciecierzycy, ale nie bardzo wiedziałam, co mam z nią począć. Jednak kiedy zobaczyłam ten pomysł, w swojej prostocie wydał mi się genialny. Socca to placek składający się w głównej mierze z mąki z ciecierzycy i oliwy z oliwek, oryginalnie wypiekany w piecu, ale ja z braku piekarnika w mieszkaniu musiałam dostosować przepis do swoich warunków. (; Wyszło przepysznie i coś czuję, że różne wariacje na temat tych placków jeszcze nieraz pojawią się w mojej kuchni. Mąka z ciecierzycy okazała się być naprawdę dobrą inwestycją! Podaję przepis na jedną porcję (trzy placki):

          75 g mąki z ciecierzycy
          jajko
          łyżeczka oliwy z oliwek (+oliwa do natłuszczenia patelni)
          pół łyżeczki sody oczyszczonej
          4-5 łyżek wody (wieczorem, przygotowując ciasto dodałam 
          trzy, a rano jeszcze kolejne dwie, by rozrzedzić je odrobinę)
          szczypta soli
          dowolne przyprawy (ja dodałam płaską łyżeczkę kminku 
          mielonego; można dodać pieprzu, świetnie powinny 
          się też sprawdzić wszelkie zioła)

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i mieszamy, dopóki nie powstanie jednolita, gładka masa. Ciasto powinno być dość gęste, bo i tak samo bardzo ładnie i równomiernie rozlewa się na patelni. Smażymy na lekko natłuszczonej patelni (wystarczy spryskać ją oliwą i przetrzeć ręcznikiem papierowym) na średnim ogniu z obu stron. Ot, cała filozofia!

28 komentarzy:

  1. socca? pierwszy raz słyszę! ale ... coś czuje, ze to jest smaczne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też! podzielisz się tajemnicą co to takiego? ;>

      Usuń
    2. to placki z ciecierzycy, po południu mogę ewentualnie dodać przepis. (;

      Usuń
    3. bardzo prosimy!;D
      już raz miałam przyjemność jeść kotleciki z cieciorki, więc w takim wydaniu na pewno będzie smaczne;D

      Usuń
    4. tym plackom bliżej chyba do pieczywa niż kotlecików. (; przynajmniej w moim odczuciu, bo i je miałam okazję kiedyś przygotowywać. co nie zmienia faktu, że są naprawdę pyszne!

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. no tak, najlepiej wie o tym ktoś, kto miał już okazję próbować tych placków. :)

      Usuń
  3. to i ja poczekam na przepis, bo pierwszy raz widzę coś takiego, a prezentuje się ciekawie!

    OdpowiedzUsuń
  4. socca, co to takiego? Bo prezentuje się pysznie :)
    czekam na przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. placek z mąki z ciecierzycy, jak już wyżej napisałam. (; a przepis już dodany!

      Usuń
  5. Socca? Zaskoczyłaś mnie, nigdy nie słyszałam o czymś takim. Chciałabym spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. te placki to świetna baza i naprawdę są warte spróbowania, więc polecam. (;

      Usuń
  6. Z ciecierzycy muszą być obłędnie smaczne. Dołączam do chętnych na wypróbowanie i czekających na przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak! chociaż ja uwielbiam cieciorkę bezgranicznie, więc pod każdą postacią będzie mi smakować. :D

      Usuń
  7. łał :) ciekawy pomysł, też czekam na przepis!

    OdpowiedzUsuń
  8. mmm , ciekawe śniadanie i takie ładne kolorki ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepis ujrzę z przyjemnością. :> Wygląda bardzo smacznie

    OdpowiedzUsuń
  10. Gdzie kupiłaś taką mąkę. ? Kurcze, nie spotkałam się nigdy . :<

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w organic farmie zdrowia, ale widziałam też w kuchniach świata i takim zwykłym sklepie ekologicznym. podobno można też dostać w społem i piotrze i pawle. (:

      Usuń
  11. Ja bym je podała z kremowym serkiem ze szczypiorkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  12. mega ciekawa ta socca. a połączenie rukoli i pomidorków koktajlowych uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo ładnie się to prezentuje, jednak z rukolą raczej się nie zaprzyjaźnię ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dlaczego? ;< rukola jest przecież świetna!

      Usuń

OBSERWUJĄ