Omlet z parmezanem z rukolą, roszponką, szparagami, sokiem z cytryny i pieprzem
OMLET Z PARMEZANEM
dwa duże (wiejskie) jajka
20 g mąki pszennej pełnoziarnistej
20 ml mleka
50 g parmezanu
szczypta soli
+ugotowane szparagi, rukola, roszponka
i dowolne przyprawy do podania
Jajka wbijam do miski, dodaję dwie łyżki mleka i roztrzepuję je dokładnie. Dodaję mąkę i sól i jeszcze raz dokładnie mieszam, na koniec wkruszam spory kawałek parmezanu. Wylewam masę na patelnię i smażę na średnim ogniu pod przykryciem, dopóki omlet się nie zetnie. Przewracam go na drugą stronę i smażę jeszcze przez chwilę, po czym przekładam omlet na talerz, układam na nim warzywa i składam na pół.
Kocham szparagi, kocham! Omlet wygląda ogłędnie.
OdpowiedzUsuńJeszcze dodatek rukoli... jestem w siódmym niebie *.*
Nie mogę się przekonać do szparagów :( ale może w takiej wersji by mi zasmakowały?
OdpowiedzUsuńszparagi, chyba naprawdę czas najwyższy, abym je kupiła! abym ich spróbowała! :D
OdpowiedzUsuńpoznalam ich smak niedawno, ale pokochalam je od razu;)
OdpowiedzUsuńa czy Ty jesteś pewna że to były szparagi? bo wiesz, cięzko je znaleźć;/ może to była fasolka szparagowa?
Usuńszkoda, że na blogerze nie można lubić komentarzy :c
UsuńGdyby Angelika sporządziła listę co jadła, a czego nigdy nie skonsumowała w swoim życiu, nie jestem pewna, która lista byłaby dłuższa...
UsuńNa początku uważałam, że się na siłę czepiacie. Ale to faktycznie jest groteska.
UsuńMaria! wczoraj mówiłaś, że masz szparagi na śniadanie i przez to mi się śniłaś, że walczyłyśmy na szparagi zamiast na miecze :D
OdpowiedzUsuń:D!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :*
UsuńMożna poprosić o przepis na omlet?
OdpowiedzUsuńmożna! zaraz dodam, jak znajdę jeszcze chwilę czasu, a jak nie teraz, to po południu. (;
UsuńTe szparagi tak złowieszczo wyglądają zza szczelin omletu... Inne składniki sprytnie schowałaś w jego czeluściach^^ :)
OdpowiedzUsuńchyba już wiem, co zjem na obiad :D
OdpowiedzUsuńAle mega! Cudowne, wytrawne śniadanie ^^
OdpowiedzUsuńMuszę znaleźć szparagi! :>
uwielbiam, gdy jest zielono na talerzu :)
OdpowiedzUsuńJuż widzę Anonimowych: Tożto głodowa porcja, same warzywa i cienki placek :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szparagi, a rukolę mogę jeść prosto z pojemniczka ;) Chętnie bym zjadła, zrób mi taki! <3
Szczerze mówiąc to nie jadłam nic z tych dodatków, które gościły dziś w połączeniu z Twoim omletem :-) Szparagi..trudno dostępne, ale mam nadzieję, że kiedyś w końcu na nie trafię :D
OdpowiedzUsuńtylko raz w życiu jadłam omleta nie na słodko i muszę przyznać, że nie mam z nim związanych miłych wspomnień... zdecydowanie wolę te z owocami czy jakimiś serkami ;)
OdpowiedzUsuńzielono^^
OdpowiedzUsuńNominowałam Cię. ;D
OdpowiedzUsuńMiałam dziś na obiad, zainspirowałam się :)
OdpowiedzUsuńcieszę się bardzo. :D
UsuńPodobno zielony uspokaja, czujesz się uspokojona po tym śniadaniu? ;>
OdpowiedzUsuńktoś wymyślając coś takiego miał chyba co innego na myśli:D
Usuńah no wiem, zawsze można mieć nadzieję ;)
UsuńW tym roku po raz 1 spróbowałam szparagi, są świetne ;)
OdpowiedzUsuńCudowny. Jak zaopatrzę się w szparagi to muszę zrobić z nimi omlet!
OdpowiedzUsuńteraz to już na pewno muszę spróbować szparagi :)
OdpowiedzUsuńbardzo podoba mi się to zdjęcie!
Miałaś dzisiaj angielski? :*
OdpowiedzUsuńMniaaaam * sorry odbija mi,zazdroszcze bo resztke szparagów pochłonęłam solo z miseczki do kanapek
jutro będzie, musisz poczekać jeszcze trochę w niepewności. :D
Usuńdefinitywnie mój smak, uwielbiam roszponkę, rukolę, szparagi, omlet i parmezan - a razem?! żałuję, że jedyne co w tym momencie mam w domu, to właśnie szparagi, no i jajka
OdpowiedzUsuńMam zamiar niedługo spróbować szparag, widziałam w lidlu ale jakieś zdrewniałe były :) Muszę się wybrać na targ.
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam szparagów ;/
OdpowiedzUsuńKocham Twe zdjęcia!
ciekawi mnie jak smakują szparagi? do czego są podobne? bo nie jadłam a boję się, że jak kupię to nie zjem i się zmarnują ;)
OdpowiedzUsuńNominowałam Cię do Liebster Blog, było by mi bardzo miło gdy wzięłabyś w nim udział :-)
Podbiłaś moje podniebienie tym śniadaniem:)
OdpowiedzUsuńLecę po szparagi i pysznie je wykorzystuję :D Świetny ten omlet, smakowicie wygląda!
OdpowiedzUsuńprzepysznie, z szparagami na pewno ;)
OdpowiedzUsuń