Chlebek bananowy z jogurtem greckim
Nie, dzisiaj nie mam czasu, żeby cokolwiek napisać. Zresztą po tym śniadaniu nie mogłabym. Bo co można napisać po zjedzeniu sześciu kromek (jednoporcjowego co prawda) najpyszniejszego wypieku pod słońcem? Można już tylko leżeć do góry brzuchem i machać nogami. To chyba najlepsze śniadanie, jakie kiedykolwiek jadłam - i nie ma w tym stwierdzeniu cienia przesady. Ahoj, wracam do Krakowa!
CHLEBEK BANANOWY
(1 porcja)
60 g mąki pełnoziarnistej
banan
jajko
łyżka oleju (ja użyłam arachidowego)
pół łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki imbiru
szczypta kurkumy
szczypta soli
Na Wasze prośby dodaję przepis, który był właściwie taką wesołą improwizacją i stanowi zlepek wszelkich, na które się do tej pory natknęłam. Wyszedł tak pyszny, że jakaś 1/3 ciasta zniknęła jeszcze przed wsadzeniem do piekarnika, więc nie przewiduję póki co żadnych modyfikacji w przepisie. Banana rozgniatam widelcem, dodaję jajko, olej, sodę i przyprawy i wszystko ze sobą mieszam. Stopniowo dodaję mąkę, żeby nie powstały grudki. Kiedy otrzymam jednolitą masę o konsystencji ciasta na pancakes, przelewam ją do wyłożonej papierem do pieczenia (to akurat nie jest koniecznie, ale po wyjęciu wygląda jak ogromna muffinka (;) kokilki. Wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piekę 40 minut, na ostatnie 10 zmniejszając temperaturę do 150 stopni. Z tego przepisu po wyjęciu z papieru do pieczenia wyszło 6 sporych kawałków chlebka.
mniaaaam, cudnie wygląda<3
OdpowiedzUsuńzapraszam na miss-coffie.blogspot.com :)
Mmm, pyszności <3
OdpowiedzUsuńz chęcią zjadłabym go za Ciebie;)
OdpowiedzUsuńwyszło go tyle, że spokojnie obie byśmy się najadły. :D
Usuńhehe, widzę, że ktoś tu się najadł ;) ale w końcu śniadanie powinno nam dostarczyć duuużo energii, prawda? ;)
OdpowiedzUsuńpewnie, zresztą podejrzewam, że kalorycznie nie wyszło tego strasznie dużo. (;
Usuńjogurt grecki? chyba light. z resztą nawet light nie ma takiej konsystencji
OdpowiedzUsuńproponuję spróbować go rozmieszać łyżką. (; to grecki light z bakomy.
Usuńooo u Ciebie jogurt light, co ja czytam :D
Usuńprzecież grecki light to nie light, i tak ma 3% tłuszczu i od naturalnego różni się chyba tylko konsystencją. (;
Usuńniby tak;P ale tak samo można powiedzieć o maśle orzechowym light które przecież też nie ejst light bo ma tłuszcz, albo o mleku:p to była tylko moja taka mała wzmianka bo po prostu jesteś chyba zwolenniczką tluszczu, więc nie pasowało mi to do Ciebie i tyle:D
Usuńw tej kwestii nic się nie zmieniło, po prostu to, że jakikolwiek jogurt grecki jest u moich rodziców w sklepie, to już sukces. (; ludzie na wsi takich rzeczy nie kupują, więc i nie ma dla kogo zamawiać.
UsuńOch tak, chlebek bananowy to zdecydowanie jedno z najpyszniejszych śniadań :)
OdpowiedzUsuńNie dziwię Ci się :) Wygląda wspaniale ;D
OdpowiedzUsuńOch, chlebek bananowy... Jeden z najlepszych możliwych wypieków :D
OdpowiedzUsuńA ja proszę o przepis :)
OdpowiedzUsuńpewnie, zaraz dodam. :)
UsuńJesteś z Krakowa ? ;> A chlebek musiał być genialny. ;)
OdpowiedzUsuńno właśnie nie, ale tutaj mieszkam. (;
UsuńA dlaczego wybrałaś szkołę poza rodzinnym miastem?
Usuńchyba z ambicji. chciałam pójść do dobrego liceum, a poziom tych w nawet większych miastach w mojej okolicy średnio mi odpowiadał.
UsuńRozumiem. Ciężko jest w tej szkole? A jak z rozłąką z rodzicami? W której jesteś obecnie klasie?
UsuńPrzepraszam, że tak dużo pytań, ale no cóż, moja ciekawość nie daje mi spokoju ; )
hm, w szkole... w szkole jak w szkole. jestem w drugiej liceum. nie uczę się zbyt dużo, ale to chyba dlatego, że jak wszystko olewam, to paradoksalnie mam lepsze oceny. mam w perspektywie na semestr średnią na pasek, więc chyba jakoś sobie radzę. (; a jeżeli chodzi o tę rozłąkę, to praktycznie na każdy weekend jestem w domu, więc mamy czas, żeby się sobą nacieszyć, ale nie znudzić. bywało gorzej, kiedy przez pierwszy rok mieszkałam w internacie, ale teraz taka większa indywidualność najwidoczniej mi służy.
Usuńmoże napiszę kiedyś osobnego i dokładniejszego posta na ten temat, jeżeli będzie więcej zainteresowanych osób. (;
będą zainteresowani!
Usuńyay pysznie wygląda! lubię Kraków :) nie mieszkam tam ale kiedyś tam spędzałam wakacje rok w rok z rodzicami:D
OdpowiedzUsuńja go szczerze nienawidzę, ale to prędzej ze względu na szkołę. samo miasto jest spoko, tylko trzeba mieć czas, a ja rzadko kiedy go mam, żeby gdzieś wyjść.
Usuńskoro takie dobre prosimy o przepis!:)
OdpowiedzUsuńbuziaki
ok, ok. (;
UsuńObliczyłam, że całość ma niecałe 500 kcal (dokładnie 477) więc porcja jak najbardziej śniadaniowa. Świetnie wygląda, muszę koniecznie zrobić :)
OdpowiedzUsuńo, to akurat. (; u mnie doszedł do tego jeszcze cały jogurt grecki, więc pewnie ze 100 kalorii więcej.
Usuńoo mniam :) ale narobilas mi smaka :) pozdr z krk :)))
OdpowiedzUsuńmuszę zrobić jedną porcję chlebka *.* wspaniałe śniadanie miałaś :)
OdpowiedzUsuńmam chlebek bananowy w planach od dawna... no i w planach pozostaje póki co :P
OdpowiedzUsuńooo, bardzo ciekawe. orginalnie, jeszcze o takim chlebku nie słyszałam.
OdpowiedzUsuńnaprawdę? ja co prawda też robiłam go pierwszy raz, ale tę wiedzę akurat już posiadałam. :D
Usuńtak... chlebek bananowy to coś co zdecydowanie warto przyrządzić sobie rano na 'dużego' głoda :P
OdpowiedzUsuńa tam, nawet i bez niego można się tym chlebkiem zajadać. :D
Usuńswój chlebek bananowy piekłam tylko raz i nie wyszedł mi najlepiej, najbardziej mi smakuje mojej bratowej, więc teraz jak nie będę ją znowu chciała prosic o keksówkę to już mam przepis, z którego skorzystam:D
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że nie mam pojęcia jak smakuje olej arachidowy, nigdy nie próbowałam - zastanawiam się czy on ma jakiś swój specyficzny smak lub zapach? Wiem, że jest dość drogi, więc ja zazwyczaj zamieniam takie niewielkie ilości na zwykły olej rzepakowy, tylko że on nie ma ani smaku, ani zapachu.
OdpowiedzUsuńpachnie i smakuje jak orzechy ziemne, w końcu jest z nich robiony. :) nadaje potrawom bardzo fajny aromat i zaletą jest też to, że można na nim smażyć. a do sałatek jako dressing dodaję tłoczony na zimno, nadaje im zupełnie inny charakter. w każdym razie polecam zainwestować w ten tłoczony na zimno, bo według mnie warto, a taki do smażenia można kupić w już bardziej przyzwoitej cenie.
Usuńfajny przepis na jedno-porcjowy chlebuś , pysznie <3
OdpowiedzUsuńa jakie wymiary foremki >? :)
OdpowiedzUsuńtradycyjna kokilka. (; nie mam pojęcia, jakie może mieć wymiary i nie mam teraz niestety możliwości sprawdzenia. myślę, że ok. 10 cm średnicy i 5 wysokości.
Usuń