10 kwietnia 2013

221. potrójnie owsiany

Placek owsiany z musem z mango

Zastanawia mnie, dlaczego tak dawno nie jadłam już tego placka. Gdybym miała choć odrobinę czasu, napisałabym coś więcej niż tylko to, że jest najlepszy!

PLACEK OWSIANY

          100 ml mleka owsianego
          50 g płatków owsianych
          20 g mąki owsianej
          jajko
          pół łyżeczki sody oczyszczonej
          szczypta soli

Wieczorem płatki owsiane zalewam mlekiem owsianym i odstawiam, by napęczniały. Rano dodaję jajko, mąkę, sodę i sól i mieszam ze sobą wszystkie składniki. Smażę placek na patelni teflonowej pod przykryciem na średnim ogniu. Kiedy się zetnie, przewracam go na drugą stronę i smażę już bez pokrywki.

37 komentarzy:

  1. Czasami im więcej słów, tym gorzej. Jeśli mówisz, że jest najlepszy, to znaczy, że jest i kropka!^^ :))

    OdpowiedzUsuń
  2. skoro taki dobry, to na pewno spróbuję :3 bo prezentuje się rzeczywiście bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. a mango za mną chodzi już od kilku dni, jakoś na nie natrafić nie mogę. i uwielbiam to zdjęcie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pewnie to banał, ale mogłabyś podać swj przepis na wczorajszy ryż z mango?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 70 g ryżu basmati podgotowałam najpierw przez 20 minut w lekko osolonej wodzie (ilość dwukrotnie odpowiadająca objętości ryżu), potem dodałam 70 ml mleczka kokosowego, bo akurat taką porcję miałam zamrożoną, i gotowałam jeszcze przez jakieś kolejne 10 minut, dopóki ryż nie zgęstniał. na koniec dodałam sporą łyżkę wiórków kokosowych, wymieszałam wszystko dokładnie i podgrzewałam jeszcze dosłownie chwilę.

      Usuń
    2. Czy jakbym użyła wody kokosowej, smak zmieniłby się? Mam zakupiony jeden mały kartonik i zastanawiam się jak go można użyć i jaki ma smak ;)

      Usuń
    3. woda kokosowa ma według mnie zupełnie inny smak niż mleczko (bardziej czuć słodycz niż posmak kokosa), ale myślę, że smakowałoby równie dobrze! myślę, że warto spróbować. :)

      Usuń
  6. Uwielbiam owsiane omlety! Do tego potrójnie, wprost cudowny :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Po takim śniadaniu wszystko jest piękne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czyli potrójnie zdrowy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Owsiane omlety to moje ulubione..nie musisz nic więcej pisać. Każdy jest w stanie wyobrazić sobie jego smak *.*

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubie wszystko co owsiane, więc taki placek też bym polubiła, na pewno! :))

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyrósł Ci idealnie! Uwielbiam placki owsiane :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam owsiany, dawno nie robiłam i chyba muszę znowu go zrobic :)

    OdpowiedzUsuń
  13. z musem mango musiał być pyszny ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mega ten placek, a z tym musem to dopiero musiała być rozkosz :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Muszę Ci powiedzieć, że jesteś mistrzynią robienia zdjęć śniadań :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Tyle wystarczy ;) bo jak taki omlet moze byc niedobry? ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. kolejne zachwycające śniadanie! z chęcią bym się do Ciebie wprowadziła:D

    OdpowiedzUsuń
  18. owsiany , owsiany i owsiany - uwielbiam to słowo haha ;D pyszny placuś ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. rzeczywiscie potrójnie owsiany :)
    chętnie bym takiego zjadła.

    OdpowiedzUsuń
  20. Słowo najlepszy zdecydowanie wystarczy. Wyjaśnia wszystko ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Można wiedzieć jak zrobiłaś ten mus z mango?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. po prostu zblendowałam mango z odrobiną soku z cytryny. (;

      Usuń
  22. Kiedyś robiłam podobny i chyba wolę takie bez płatków, tylko z sama owsianką mąką :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Chętnie go porwę na jutrzejsze śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. wieki nie jadlam takiego śniadanka;/

    OdpowiedzUsuń
  25. mus z mango bardzo do mnie przemawia, zresztą placek rownież :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Stęskniłam się z Twoimi śniadaniami, a teraz nadrabiam zaległości. I robię się głodna.
    Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  27. A co mam powiedzieć ja, która nigdy go nie jadła? :d

    OdpowiedzUsuń

OBSERWUJĄ