Pełnoziarniste pancakes z mascarpone z borówkami
W plackach! Jeszcze do niedawna furorę robiły ricotta hotcakes Nigelli, ale teraz przyszła pora na pancakes z dodatkiem mascarpone! Ostatnio królują na blogach, co tylko przywraca mi wiarę w stopniowe obalanie mitu pt. "zdrowe=niskokaloryczne". Placki idealne, koniecznie musicie spróbować!
PANCAKES Z MASCARPONE
(1 porcja)
60 g serka mascarpone
60 g mąki pszennej
pełnoziarnistej
20 ml mleka
jajko
pół łyżeczki sody
oczyszczonej
szczypta soli
Jajko wbijam do miski, dodaję mascarpone i ucieram je ze sobą na gładką masę pozbawioną grudek. Dodaję mąkę, sodę i sól i mieszam wszystkie składniki do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Rozrzedzam masę mlekiem, ponownie mieszając. Smażę placki z obu stron na średnim ogniu na patelni teflonowej.
Placki idealne swoja drogą, ale zdjęcia są niesamowite! Zwłaszcza to drugie. Po prostu mistrzostwo! :))
OdpowiedzUsuńZgadzam się w pełni! Zdjęcia mnie również zachwyciły, tak stonowane, ale ciekawe i oddające ideał tych placków, barwę borówek... Boże, nie będę się rozpisywać, nie jestem znawcą, ale zdjęcia naprawdę bomba!
UsuńA placuszki z serkiem mascarpone muszą być równie bombowe! ;)
A ja jeszcze tych z ricottą nie robiłam, cóż za zaniedbanie! :)
OdpowiedzUsuńRobiłam, robiłam. Są pyszne ;)
OdpowiedzUsuńNo z mascarpone to ja jeszcze nie jadłam. :D
OdpowiedzUsuńMascarpone i borowki ,idealnie :)
OdpowiedzUsuńhttp://aleglodomorek.blogspot.com/2012/09/placuszki-z-mascarpone.html
OdpowiedzUsuńMoglabys napisac, skad to brałaś ;]
przykro mi, nie korzystałam z tej strony. :) napisałam, że placki pojawiały się ostatnio na kilku śniadaniowcach, a że proporcje ciasta stworzyłam własne, to nie widzę potrzeby, żeby podawać odnośnik do zupełnie innego przepisu.
UsuńSpoko były, ale wolę te z ricotty. Walory mascarpone jakoś nie wybijają się moim zdaniem w tych plackach.
OdpowiedzUsuńKocham placuszki z mascarpone <3
OdpowiedzUsuńJak zobaczyłam "gdzie ten mascarpone? ", to chciałam napisać, że w moim tiramisu :D Ale jakby nie patrzeć, oba skończyły tak samo- w brzuchu.
OdpowiedzUsuńnajpierw mascarpone, a później ewka :*
OdpowiedzUsuńnie ma co liczyć kalorii, a zajadać takie pyszne zdrowe placuszki ;) pewnie delikatne, lekkie i bardzo smaczne *-*
OdpowiedzUsuńWspaniałe, musiały być świetne :)
OdpowiedzUsuńmusiały być meeega pyszne *u*
OdpowiedzUsuńMusiały być genialne ! Mascarpone jadłam tylko w kremach, ale pewnie zdziałał cuda w plackach :)
OdpowiedzUsuńTy mówisz, że idealne w smaku, ja mówię, że idealne w wyglądzie. To podwójna idealność śniadania :) Naprawdę wyglądają wspaniale, masz wielką wprawę w smażeniu pancakes, zazdroszczę :D
OdpowiedzUsuńObłędnie wyglądają!
OdpowiedzUsuńKurczę, a ja nie robiłam, muszę spróbować, wyglądają świetnie!
OdpowiedzUsuńJa rowniez je niedawno robilam :))) Twoje wygladaja na rownie przepyszne ;) I te niesamowite zdjecia ;)) Gratuluje !!!!
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie boróweczki!
OdpowiedzUsuńserkowe placuszki podbijają moje serce, takie z mascarpone pewnie muszą być wyśmienite :)
OdpowiedzUsuńmascarpone hotcakes! :)
OdpowiedzUsuńJa mam pytanie odnośnie placuszków limonkowych, które pojawiły się u Ciebie na blogu (http://poranne-zamotanie.blogspot.com/2013/02/153.html) Do ciasta nie dodawałaś mleka ?
OdpowiedzUsuńnie, jedynymi "mokrymi" składnikami były duże jajko i właśnie sok z limonki, którego było pewnie ok. 30 ml, wiec wystarczająco dużo, by rozrzedzić odpowiednio ciasto.
Usuńmascarpone mniam!
OdpowiedzUsuńMożesz być pewna, że 90% blogosfery z przepisu nie skorzysta. (;
OdpowiedzUsuńZa to ja robię jutro- wyglądają obłędnie!
To zależy czy bierzemy pod uwagę tylko śniadaniowce, czy także inne blogi:D
Usuńciekawe ja smakują w takiej wersji:) pyszne wyszły:)
OdpowiedzUsuńmi tu by się jeszcze miodek przydał :P
OdpowiedzUsuńboskie w swojej prostocie !
OdpowiedzUsuń